Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Oppdatert 16.september 2020

Teknologien i Q4 e-tron er basert på den nye modulære elektriske plattformen (MEB), som skal integreres i tallrike modeller fra Volkswagen-gruppen i de kommende årene. Når Audi Q4 Sportback e-tron lanseres i 2021, blir dette den syvende serieproduserte elbilen fra Audi.

Hvilken versjon av nye Q4 e-tron vil du ha?

Teknisk er de som eneggede tvillinger, men formen skiller klart: Audi Q4 e-tron concept ga de som besøkte bilutstillingen i Genève i 2019 en smak av den første kompakte elektriske SUV-en fra Audi. Nå presenterer merket Q4 Sportback e-tron, en SUV-coupé som vil gå i produksjon i 2021.

 

Dimensjonene til de to Q4-utgavene er nær identiske

Med en lengde på 4,60 meter og en høyde på 1,60 meter, er Sportback én centimeter lenger og lavere. Alle andre mål – som bredden på 1,90 meter og akselavstanden på 2,77 meter – er like.

De to konseptbilene gir et klart forvarsel på det som blir toppmodellene i motorutvalget når produksjonsmodellene lanseres: To elektromotorer på til sammen 306 hk (225 kW). Audi-typisk leveres kreftene til underlaget med quattro firehjulsdrift. Takket være utsøkt veigrep akselererer begge versjonene til 100 km/h på bare 6,3 sekunder. Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/h.

Et stort batteri på 82 kWh fyller nesten all plass under gulvet, mellom akslene. Rekkevidden blir opptil 450 km (WLTP), noe som setter ny standard i klassen. Versjoner med bakhjulsdrift vil få rekkevidder på over 500 km. Batteriet kan lades med 125 kW effekt, noe som gjør at du kan lade 80% av totalkapasiteten på bare en halvtime.

Gjennomført design utvendig

Silhuetten til Q4 Sportback e-tron er trukket svøpende bakover, i en subtil og dynamisk linje. Taklinjen går sammen med en betydelig lavere D-stolp, og ender i en horisontal spoiler på nivå med den nedre vinduslinjen. Resultatet er at Sportback-utgaven virker mye lenger enn søstermodellen.

Det slående lysbåndet som binder sammen baklyktene tydeliggjør at disse to bilene tilhører e-tron-familien. Dette gjelder også lysgrafikken. Diffusor-designen med belyst e-tron-logo er også et felles element som de to Q4-modellene deler.

Foran gjør «singelframe»-grillen med de fire ringende det tydelig ved første blikk at dette er en Audi. Og det vil knapt ta blikk nummer to å identifisere bilen som en elektrisk Audi: På samme måte som Audis første e-tron, vil Q4 få en lukket flate innenfor den neste vertikale, åttekantede grillen.

De markant modellerte hjulbuene over alle fire hjul er et Audi-kjennemerke som går helt tilbake til den legendariske originale quattro fra 1980. 22-tommers store hjul levner ingen tvil om potensialet til dette nyeste medlemmet av Audi-familien.

God romfølelse og komfort innvendig

De ytre dimensjonene til Audi Q4 Sportback e-tron plasserer den i øvre tredjedel av kompaktklassen. Den innvendige plassen vil derimot gjøre den til en agil allrounder. Akselavstanden på 2,77 meter gir en innvendig plass om plaserer den i minst en bilklasse høyere. Her finnes heller ingen transmisjonstunell, slik at Q4 Sportback e-tron vil oppleves overraskende rommelig og komfortabel, spesielt med tanke på benplassen, både foran og bak.

Audis målrettede arbeid for bærekraft gjelder ikke bare den elektriske drivlinjen i Audi Q4 og Q4 Sportback: Gulvteppene er laget av resirkulerte materialer, og listene er lakkert med en høykvalitets lakk med mange lag istedenfor chrome.

«Audi virtual cockpit» vil vise den mest sentrale informasjonen like bak rattet. Et stort «head-up»-display med argumentet reality-funksjoner er en nyhet som kommer i Q4. Det kan for eksempel vise navigasjonsveiledning med retningspiler direkte i veibanen foran bilen. Touch-overflater og en 12,3 tommers stor infotainmentskjerm vinklet mot føreren gir god oversikt og enkel betjening. En knapperekke for å kontrollere klimaanlegget finnes like under.

Siden senterkonsollen ikke trenger å ha tradisjonelle elementer som håndbrekk og girspak, gir det rom for nytolkning. Her finnes store oppbevaringsrom, inkludert induktiv lading for mobiltelefoner.

Drivlinje og understell med topp ytelse

MEB-plattformen gir et stort utvalg av fremdriftsalternativer og ytelser. Den høyeste ytelsesversjonen er på plass i Audi Q4 Sportback e-tron concept. Foraksel og bakaksel drives av hver sin elektriske motor – dette er en quattro.

Det er ingen mekanisk kopling mellom akslene, her fordeler elektronisk kontroll drivkreftene optimalt på brøkdelen av et sekund. Det gir SUV-coupéen suverent veigrep under alle vær- og føreforhold. Den bakre elektriske motoren har en effekt på 204 hk (150 kW) og yter 310 Nm dreiemoment. Frontmotoren leverer 102 hk (75 kW) og 150 Nm til forhjulene.

Ved normal drift vil Q4 Sportback bruke synkronmotoren med permanente magneter på bakhjulene for høyest mulig effektivitet. Når føreren forlanger mer effekt enn det den bakre motoren kan levere, brukes den fremre asynkronmotoren for å gi dreiemoment til forakselen. Dette skjer også prediktivt, for eksempel før drivhjulene begynner å spinne på glatt underlag, eller ved rask svingkjøring – før bilen over- eller understyrer.

Oppskriften for den lange rekkevidden inneholder langt mer enn et stort batteri. På samme måte som det første medlemmet i e-tron-familien, er også Audi Q4 Sportback en effektivitetsmester. Det starter med aerodynamikken. Karosseriet har en Cw-verdi på bare 0,26, noe som er 0,1 lavere enn SUV-utgaven. Den kompakte elektriske drivlinjen har også en sofistikert strategi for regenerering, slik at energien utnyttes til fulle. Den komplekse termiske reguleringen av batteriet – med en CO2-basert varmepumpe – bidrar også til dette.

Sportslige, presise kjøreegenskaper

En nøkkelfaktor i den sportslige karakteren og den enestående svingdynamikken er den lave og sentrale plasseringen av driftskomponentene. Høyvoltsbatteriet på 510 kg er tilpasset dimensjonene til Audi Q4 Sportback e-tron, som en flat og bred blokk under gulvet i kupeen.

Det gir et tyngdepunkt som er like lavt som for en sedan med konvensjonell drivlinje. Vektfordelingen mellom akslene er ideell, nær 50:50.Forhjulene er kontrollert av McPherson-fjærbein med adaptive dempere. Bak finnes en multilinkaksel med separate fjærer og adaptive dempere.