Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Oppdatert 16.september 2020

En elektrisk og rask nyhet fra Audi

> Verdens første i serieproduksjon: Tre elektromotorer, med opptil 503 hk (370 kW), og 973 Nm maksimalt dreiemoment
> Ny generasjon quattro med elektrisk «torque vectoring»
> Enestående aerodynamikk takket være intelligent teknologi

 

Rask akselerasjon og god kjøreglede

Nye Audi e-tron S og e-tron S Sportback vil gi en ny dimensjon av dynamikk. I S-modus vil de kunne levere boost-ytelser i åtte sekunder – med hele 503 hk (370 kW), og 973 Nm dreiemoment. Standardsprinten til 100 km tar bare 4,5 sekunder, og akselerasjonen blir ikke stoppet før ved 210 km/h.

De nye S-modellene har to elektriske motorer på bakakselen, og en på forakselen. Det gjør dem til verdens første serieproduserte biler med tre elektromotorer.

Drivlinjen er basert på et modulært konstruksjonsprinsipp: En tilpasset versjon av den kraftigste bakre motoren i Audi e-tron er her flyttet foran. Den fremre motoren fra e-tron 55 er flyttet bak – i tospann med en identisk motpart, og med individuelle tilpasninger.

Høyvoltsbatteriet har en bruttokapasitet på 95 kWh (86 kWh netto), noe som gir estimert rekkevidde på opptil 350 km (WLTP). Endelig rekkevidde og forbrukstall vil bli klare til salgsstart.

 

Nyskapende quattro firehjulsdrift:

Elektrisk «torque vectoring» med to motorer

 

I ordinær drift er drivlinjen optimert for effektivitet, og da driver kun de bakre elmotorene. Den fremre er derfor i utgangspunktet uten spenning, men koples inn når mer fremdrift kreves. Innkoplingen skjer i løpet av millisekunder, knapt merkbart for føreren.

En ytterligere innovasjon er den elektriske «torque vectoring»-effekten de to elektromotorene bak gir. På denne måten tas den klassiske sportsdifferensialen over i en elektrisk tidsalder.

De bakre elektromotorene sender drivkreftene direkte til hvert sitt hjul. En mekanisk differensial finnes altså ikke. 40 år etter at Audi innførte quattro-teknologien, løftes nå firehjulsdriften til et helt nytt teknikknivå. Resultat: en agil kjøre- og styrerespons, høyere sikkerhet, men også mulighet for høyere kurvehastigheter.

En annen fordel er veigrepet: Dersom et av bakhjulene for eksempel står på is mens det andre står på bar asfalt, kan dreiemomentet raskt og presist reguleres mellom de to motorene. Hjulet som har grep vil da få alt tilgjengelig dreiemoment, mens det som ikke har grep nærmest bare vil trille med.

 

 

Understell med S-tuning

Plasseringen av høyvoltsbatteriet gir god vektfordeling og lavt tyngdepunkt. Den sportslige karakteren understrekes av en progressiv styring, som blir mer direkte for økt styreutslag.

Understellet har en S-spesifikk tuning. Hele syv innstillinger kan velges i «Audi drive select», blant annet høyden til det adaptive sportsunderstellet hvor du kan variere bakkeklaringen med opptil 76 mm.

De elektriske S-modellen får 20-tomms felger som standard, men flere ulike hjul kan leveres – helt opp til 22-tommers størrelse. For å oppnå det S-typiske veigrepet i sideretning er dekkbredden økt til 285 mm. Sorte bremsekalippere med rød S, de fremre med seks stempler, griper om bremseskivene (diameter: 400 mm foran).

Med elektronisk kontroll av bremsetrykket («by wire») reagerer bremsene lynraskt: Bare 150 millisekund etter aktivering kan bremseklossene ha maksimalt trykk mot bremseskivene.